dissabte, 10 de juliol del 2010

Els petits gestos són poderosos

Les reaccions contra la nova llei del cinema que determina la presència del català en els films que es distribueixin al nostre país (un 50%), no s’han fet esperar per part de les distribuïdores: la pel•lícula Shrek no es projectarà en 3D en les versions catalanes, només en 2D.

Paramount, productora del film, així ho ha manifestat, i s’ha quedat tan ample, atribuint la seva decisió a “raons comercials”. Altres distribuïdors ja han declarat la seva intenció de distribuir pel•lícules en versió original i sense doblar (a Catalunya, s’entén), de forma que cumplirian la llei, però no els objectius ni l’esperit de mateixa. Jo tot això ho interpreto com una venjança: voleu català, aquí teniu català.

Davant aquesta situació, i atès que segons les lleis físiques a tota acció li correspon una reacció de la mateixa intensitat i en sentit contrari, proposo no assistir a cap projecció del film Shrek, ni en 2D en català, ni en 3D en castellà. I el mateix per a la resta de films que en català en distribueixin en VO i en castellà doblat.

El més lamentable de tot això és que estic veient als telenotícies de TV3, la nostra, d’aquest cap de setmana, promocions ben obertes i reiterades a cada edició, d’aquesta estrena, amb tràilers, bombo i platerets. Lamentable, per ser generós; indignant per ser just.

I que aquesta reacció sigui extensiva a d’altres situacions: si no es considera ajustat a la constitució l’ús preferent del català a Catalunya, a nivell privat res m’impedeix argumentar cada vegada que algú pretengui vendre’m alguna cosa i se m’adreci en castellà un sonor i educat “disculpi, no entenc la seva llengua”. I és que, com es deia a la mateixa TV3 fa temps i reprodueixo a l’encapçalament d’aquest article, els petits gestos són poderosos... sempre i quan siguem uns quants que els fem alhora.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada